SERVIRA / Fogalomtár / Domain név

Domain név

Domain név - mi az?

A domain név egy egyedi név, ami azonosítja a webtárhelyt. Minden webmester rendelkezik saját domain névvel, ami egyfajta címként működik és biztosítja az elérését.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Domain név - hogyan működik?

Bármelyik honlap látogatásakor a domain név jelenik meg a böngészőprogram címsorában. Némelyik domain nevet megelőzi a jól ismert „www(ami nem része magának a domain névnek), míg mások mellőzik a használatát.

Ezzel szemben minden domain névnek van egy végződése, mint például a .com, a .net, vagy az .org. Ezek a végződések segítenek abban, hogy meg tudjuk állapítani, milyen webtárhelyt takarnak. Például a .com-os végződést tipikusan a kereskedelmi webmesterok, a .org-osat pedig a non-profit szervezetek használják. Néhány domain név a mögötte álló ország betűkódját használja, ilyen Magyarországon a  .hu, vagy a .se svédországi lapok esetén. Ezek segítik a látogatókat, abban, hogy bemérjék a webtárhely elhelyezkedését.

Domain név - hogyan lehet hozzájutni?

A domain nevek vásárlása viszonylag olcsó, annak ellenére, hogy évente, vagy pár évente meg kell újítani a regisztrációt, aminek szintén vannak költségei. Az eljárás előnyei közé tartozik, hogy bárki vásárolhat magának domain nevet, viszont mára már az összes népszerűbbet lefoglalták, éppen ezért ha valaki domain nevet szeretne vásárolni szabadjára kell engednie a fantáziáját, hogy kreatív és megkapó címet találjon ki.

Ha ez megtörtént és a vásárlás folyamata is lezajlott, akkor addig birtokolhatod az általad kiválasztott domain nevet, amíg fizeted a megújítás költségeit, ha ez nem történne meg, akkor a kiválasztott cím újra szabad préda lesz a domain nevek piacán. 

Domain név szerepe a mindennapokban

Amennyiben saját virtuális szerverrel vagy valamilyen felhő alapú infrastruktúrával rendelkezünk érdemes valamilyen domain nevet vásárolni, ha szeretnénk valamilyen webtárhelyt kiszolgálni a segítségével.

internet, honlap, weblap, weboldal, internetes cím, domain, domain név, domain name, vps, szerver, webszerver, cloud, felhő, iaas

 
Támogatott rendszereink