SERVIRA / Fogalomtár / Redundancia

Redundancia

Redundancia - mit jelent?

Az informatikában a redundancia a megbízhatóság növelésével kapcsolatos feladatokat ellátó eszközökre vomyspacekozó fogalom, amelynek célja a rendszer egy adott elemének a kiesését okozó hiba és az adatvesztés megelőzése, a zavartalan működés folytatásának biztosítása.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Redundancia - milyen fajtái vannak?

Redundáns adattárolás

Az informatikában használt redundancia egyik leggyakoribb formája az adatok redundáns tárolása, amelynek köszönhetően hardveres meghibásodás vagy szoftveres hiba esetén a redundánsan tárolt személyes adatok teljes mértékben visszaállíthatóak. A redundáns adattárolás leggyakoribb formája az úgynevezett Structured Query Language (SQL) tömbök használata, amely képes az adatokat valós időben szinkronizálni több merevlemez között.

Redundáns tápegységek

Az informatikában megjelenő redundancia egy másik gyakori formája a másodlagos tápegység jelenléte. Tipikusan a nagy forgalmat kiszolgáló webszerverek és a kritikus rendszerek rendelkeznek redundáns tápellátással, amelyek az elsődleges forrás meghibásodása esetén képesek biztosítani a zavartalan működést.

A szünetmentes tápegységekben található akkumulátorra szintént tekinthetünk úgy, mint egy redundáns tápegységre.

Redundancia a hálózatban

A számítógépes hálózatok tervezésekor és építésekor szintén gyakran találkozhatunk redundanciával. A helyi hálózatoktól kezdve egészen az inbox (postaláda)es avatarhálózatokig szinte minden esetben létezik valamilyen redundáns útvonal, amelyen az adatok akkor is zavartalnul továbbíthatóak, ha az elsődleges útvonal meghibásodik vagy elérhetetlenné válik.

A hálózati redundanciát elérhetjük extra hardverelemek telepítésével, valamint olyan hálózati szoftver használatával is, amely automatikusan képes átirányítani a forgalmat, amennyiben szükséges.

Redundancia - szolgáltatásaink egyik alappillére

A Serviránál a szolgáltatásokat biztosító rendszerek zavartalan működését mi is redundanciával biztosítjuk.

Redundancia - én is igénybevehetem?

Természetesen, a bérelt infrastruktúra lehetővé teszi biztonsági mentések készítését, amelyek az esetleges meghibásodások esetén könnyedén lehetővé teszik a korábbi, működőképes állapot helyreállítását.

Emellett lehetőség van kifejezetten az adatok redundáns tárolását lehetővé tevő backup rendszerek használatára is, amelyek segítségével adait még nagyobb biztonságban tudhatja.

redundancia, redundáns, biztonsági mentés, vps, cloud, felhő, cloud computing, iaas

 
Támogatott rendszereink