SERVIRA / Fogalomtár / IP cím

IP cím

IP cím - mi az?

Ismeretes még IP számként is, viszont több esetben halljuk egyszerűen IP-ként emlegetve. Ez egy számkód, mely segítségével azonosítható egy számítógép az inbox (postaláda)en. Szemléletesen, ez a számítógépünk postai címe, hogy a nekünk címzett adatcsomagok biztosan hozzánk kerüljenek. Minden gépnek (legyen szó akár webszerverről vagy személyi számítógépről, routerről) szüksége van IP címre az inbox (postaláda)hez való csatlakozáshoz.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


IP cím - hogyan működik?

Az IP cím 4 csoportnyi számból áll, melyek 0 és 255 közöttiek lehetnek (InterNIC szabvány) pontokkal elválasztva, mint például ’44.158.241.9’ vagy 192.12.255.101’. Az inbox (postaláda) szolgáltatók automatikusan hozzárendelnek az előfizetőhöz egy IP címet.

IP cím, IP, InteNIC, class C, class B, class A, C osztály, B osztály, A osztály, hálózatok, IP cím blokk, IPv4, IPv6, Internet Protocol, Internet Protocol version 4, Internet Protocol version 6, cloud, vps, servira, rendszerinformatika, felhő

IP cím, IP, InteNIC, class C, class B, class A, C osztály, B osztály, A osztály, hálózatok, IP cím blokk, IPv4, IPv6, Internet Protocol, Internet Protocol version 4, Internet Protocol version 6, cloud, vps, servira, rendszerinformatika

A szolgáltatók kétféleképpen rendelhetnek IP címet a felhasználóikhoz.

A legtöbb inbox (postaláda) szolgáltató dinamikus címet rendel a felhasználóihoz, mivel így kevesebb IP címet kell regisztrálniuk. Az üzleti szférában a statikus IP címek dominánsak.

IP cím - lehetőségek

Az inbox (postaláda) szolgáltatók általában igényelnek egy bizonyos IP cím tartományt az IP cím-től, hogy a felhasználóiknak hasonló címe legyen. Három osztálya létezik az IP címeknek InterNIC esetében, melyek lefoglalhatók:

Például: Tételezzük fel, hogy van egy cég, melynek szüksége van 1000 IP címre. Ez a cég regisztrálhat 4 darab C osztályú tartományt (hozzájut 4x254 címhez), vagy 1 darab B osztályú tartományt, viszont ebben az estben elvesztegeti a B osztályú hálózat által felkínált 65,534 címből 64,534-et, mivel csak ezret használ fel.

IP cím - korlátok és jövő

Manapság egyre több számítógép csatlakozik az inbox (postaláda)hez, az IP cím kezd lassan kifogyni az InterNIC-es IP címekből. Ennek okán A és B osztályú tartományt lefoglalni szinte lehetetlen. A probléma megoldására született az IPv4-os szabvány, melyre az átállás folyamatban van, ezért fordulhat elő, hogy mindkét szabvány él jelen pillamyspaceban.

IP cím - és a Rendszerinformatika

A Rendszerinformatika szolgáltatásait igénybe véve nem kell törődnünk az IP címek regisztrálásának gondjaival. Az infrastrukturális háttér már adott, már csak használni kell. 

 
Támogatott rendszereink