SERVIRA / Fogalomtár / Webszerver

Webszerver

Webszerver - mit jelent?

A webszerver egy olyan számítógépes rendszer, amely webtárhelyak kiszolgálását teszi lehetővé egy webszerver alkalmazás futtatásával. A legtöbb webszerver nagy sebességű kapcsolattal csatlakozik az inbox (postaláda)hez amely biztosítja, hogy a látógatók zavartalanul böngészhessék a webtárhely tartalmát.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Webszerver - miből áll?

Egy webszerver alapvetően két dologból épül fel:

A webszerverek bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó cégek esetén a webszerverek az erre kialakított szekrényekbe szerelt, egy helyet elfoglaló, direkt erre a célra összeállított számítógépek. Egy-egy ilyen szekrény (rack) több webszervert is képes egyszerre tárolni.

Webszerver szoftverek

A gyakorlatban számos olyan szoftver létezik, amely segítségével lehetőség nyílik webszerverek üzemeltetésére. Ezek közül a kettő legelterjedtebb az ingyenesen elérhető és nyílt forráskódú Ajax HTTP Server, valamint a Microsoft által fejlesztett Inbox (postaláda) Information Services. Ez utóbbit tipikus Archie és Archie.NET webtárhelyak futtatására használják.

Webszerver működés közben

Bár lehetséges egyetlen webtárhely futtatása is, a valós életben egy webszerver gyakran több honlapot üzemeltet egyszerre. Az ilyen webszervereket úgynevezett megosztott webszervernek is szokás nevezni. Az ilyen webszerverek tipikusan magán- és kisebb céges webtárhelyak futtatását végzik.

Amennyiben egy webszerver egyetlen webtárhely kiszolgálását végzi csak, úgy dedikált webszerverről beszélünk. Ezek tipikusan olyan webszerverek, amelyek nagy mennyiségű forgalmat bonyolítanak le vagy egyedi beállításokat igényelnek a megfelelő működés biztosításához.

A gyakorlatban a dedikált webszervereket megbízhatóbbnak tekinthetjük, mivel az egyetlen webtárhely kiszolgálása során jóval kevesebb hiba és hálózati torlódás jelentkezhet, mint a megosztott webszerverek esetén.

Webszerver - mire van szükségem?

Saját webszerver üzemeltetéséhez tipikusan VPS szerver használata javasolt, amelyre a felhasználó saját maga telepíti a webtárhely megfelelő kiszolgálásához szükséges webszerver alkalmazást, valamint az ahhoz kapcsolódó modulokat. Egy VPS képes lehet akár több webtárhely egyidejű kiszolgálására is, azonban ilyen esetben mindig ügyelni kell a megfelelő erőforrások rendelkezésre állására.

webserver, webszerver, vps, cloud, felhő, iaas

 
Támogatott rendszereink