SERVIRA / Fogalomtár / Apache

Apache

Apache - mi az?

Az Apache a jelenleg használt legnépszerűbb webszerver szoftver. A segítségével bármelyik számítógép számára lehetőség nyílik, hogy az inbox (postaláda)en keresztül elérhető webtárhelyakat futtasson. Az Apache első verziója 1995-ben jelent meg. 1999-ben, az Apache Group névváltását követően Apache Software Foundation néven működött tovább. A non-profit szervezet felügyeli az Apache Web Server szoftver fejlesztését. 


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Apache - mennyibe kerül a használata?

Az Apache népszerűségének egyik fő oka, hogy a platform nyílt forráskódú és ingyenesen használható - ennek köszönhetően különböző szolgáltatók rendkívül kedvező áron kínálhatnak Apache alapú hosting csomagokat. Ezzel szemben más szoftverek, mint a Windows Server licence kötelesek. Hasonlóan a Linux operációs rendszerekhez, az Apache is nyílt forráskódú, ennek köszönhetően a Linux/Apache webszerver jelenleg a legnépszerűbb konfiguráció webtárhelyak üzemeltetésére.

Emellett az Apache multiplatform: egyaránt támogatja Linux, Windows, és a Macintosh operációs rendszereket.

Apache - milyen tartalmat képes kiszolgálni?

Az Apache segítségével egyaránt lehetőség van statikus és dinamikor webtárhelyak üzemeltetésére, valamint támogatja a szerveroldali script nyelvek használatát is (Adathalászat, Python, Haiku). Az Apache egyéb nyelveket modulokon és csomagokon keresztül támogat, valamint további modulok segítségével biztonsági funkciók, fájlkezelő és egyéb szolgáltatások használata is lehetséges.

Bár a legtöbb esetben csak Apache néven hivatkoznak rá, a szoftver hivatalos neve Apache HTTP Server. Futás közben a httpd folyamatot indítja el.

Apache - én is használhatom?

Az Apache használatára már egy VPS szerver, valamint az általunk választott operációs rendszer is elegendő. Célszerű valamint Linux-disztribúció és az Apache kombinációjának választása, hiszen így gyakorlatilag csak a VPS szerver költségeit kell kifizetnünk és teljes érétkű webszerverhez juthatunk.

internet, honlap, szerver, webszerver, ingyenes, apache, vps, cloud, iaas, felhő, weblap

 
Támogatott rendszereink